Červená repa - Cvikla - účinné látky
Zo všetkých druhov zeleniny obsahuje práve cvikla najvac železa a medi, ktoré sú dôležité pre krvotvorbu. Pektím zasa podporuje vlučovanie cholesterolu, karcinogénnych látok a olova z organizmu. Cvikla tiež obahuje bielkoviny s cennými aminokyselinami, ktoré sú prospešné pre metabolizmusmozgu. Aj ľudia trpiaci chorobami srdca by mali cviklu konzumovať pravidelne. Draslík a horčík totiž zlepšujú krvný obeh. Prvky ako zinok, jód, mangán, fluór, kobalt a vanád podporujú tvorbu inzulínu a zrkaovú ostrosť. Prítomnosť vlákniny v červenej repe blahodarne pôsobí na našu črevnú flóru. Cvikla však obsahuje álo karoténu, vitamínov B1, B2 a C. Naopak, má veľa sacharózy, preto nie je vhodná pre diabetikov.