Ruské vajcia
2 vajcia, 1 žĺtok, 1 lyžicu horčice, soľ, 0,6 dl oleja, 1 citrón, 0,5 dl kyslej smotany, 100 g zemiakov, 50 g mrkvy, 50 g zeleru, 50 g jabĺk, 10 g cibule, mleté čierne korenie, 10 g cukru.
Vajcia uvaríme natvrdo. Žĺtok, horčicu a soľ dáme do misky a za stáleho miešania prikvapkávame olej. Hustú majonézu zriedime citrónovou šťavou a smotanou. Potom z nej odoberieme 4 lyžice na poliatie vajec. Do zvyšku pridáme nadrobno pokrájané uvarené zemiaky, mrkvu, zeler, surové ošúpané a nadrobno pokrájané jablká, cibuľu pokrájanú nadrobno, mleté čierne korenie, cukor a spolu dobre premiešame. Šalát zarovnáme na podlhovastú misu, uložíme naň polovice vajec a vajcia prelejeme majonézou. Podávame s pečivom.