Údené mäso so špenátom
1 kg údeného stehna., 450 g mrazeného špenátu., 1 cibuľa., 3 bobkové listy ., č zrnká celého nového korenia., 5 zrniek celého čierneho korenia., 6 strúčikov cesnaku., prísada do jedál ., olej., soľ., mleté čierne korenie., 180 g údeného eidam bloku., 1 vajce., 1 žĺtok., 500 g lístkového cesta., sezamové semienka., hrubozrnnú soľ., celú rascu.,
Mäso dáme variť do vody na 40 minút. Do vody pridáme bobkový list, celé nové korenie, celé čierne korenie 3 strúčiky cesnaku. Nadrobno pokrájanú cibuľu orestujeme na oleji spolu s plátkami cesnaku. Pridáme rozmrazený špenát a spolu podusíme. Prebytočnú tekutinu odstránime, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a ochutíme prísadou do jedla. Do teplého špenátu prisypeme najemno nastrúhaný údený syr. Chvíľu necháme vychladnúť, vmiešame žĺtok, premiešame a odložíme na pár hodín na chladné miesto. Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Vychladnuté údené mäso obalíme po celom obvode ochuteným špenátom, uložíme ho na rozvaľkané lístkové cesto a zabalíme. vrchnú časť cesta potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamovými semienkami, rascou a hrubozrnnou soľou. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a zapečieme vo vyhriatej rúre na teplote 170 °C.