Vlašský šalát
200 g chudej šunky alebo šunkovej salámy, 200 g uvarených zemiakov, 100 g sterilizovaných sladkokyslých uhoriek, 50 g sterilizovaného hrášku, 50 g sterilizovanej karotky, 60 g cibule, horčica, worcester, šťava z 1 citróna, 100 g majonézy, 100 g kyslej smotany, mleté čierne korenie, soľ, 200 g hlávkového šalátu na ozdobenie.
Šunku, zemiaky, uhorky a karotku pokrájame na tenké rezance, primiešame hrášok a zalejeme majonézou, do ktorej sme zamiešali smotanu a ostatné prísady spolu s cibuľou pokrájanou nadrobno. Šalát uložíme na listy dobre umytého hlávkového šalátu. Namiesto šunky môžeme použiť pečené mäso alebo jemnú salámu. Podávame ako prílohu k mäsitým pokrmom.