Šopský šalát
200 g uhoriek, 200 g papriky, 200 g rajčiakov, 200 g jabĺk, 1 lyžičku soli, 1 lyžičku horčice, 3 lyžice oleja, mleté čierne korenie, 1 cibuľu, 1 citrón, 100 g ovčieho syra.
Ošúpané, umyté šalátové uhorky sa postrúhajú na tenké plátky, mierne osolia a uchovajú v chlade. Očistené rajčiaky, paprika a ošúpané, jadrovníkov zbavené jablká sa nakrájajú na menšie kocky. Zálievka sa pripraví z oleja zmiešaného s horčicou, pridá sa citrónová šťava a najemno nakrájaná cibuľa, ochutí soľou, mletým čiernym korením. Do pripravenej zálievky sa pridajú vytlačené uhorky, ostatné suroviny nakrájané na kocky, zľahka sa premiešajú a nechajú dobre vychladnúť. Pri podávaní sa šalát navrchu posype nastrúhaným ovčím syrom kaškavalom.