Pikantný šalát I
100 g zemiakov, soľ, 400 g zeleru, 50 g anglickej slaniny, 5 až 6 lyžíc octu, 1 lyžičku cukru, mleté biele korenie, 2 lyžice oleja, polovicu hlávky čakankového alebo hlávkového šalátu.
Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode. Zeler pokrájame na približne 1 cm veľké kocky, ktoré vhodíme do vriacej osolenej vody a asi 5 minút varíme. Slaninu nakrájame na kocky a do chrumkava opečieme. Vo vypečenom tuku zamiešame ocot s cukrom, soľou a korením, môžeme pridať aj trochu vody. Zašľaháme olej. Čakanku natrháme na kúsky. Uvarené zemiaky rozmixujeme alebo roztlačíme vidličkou. Takto pripravené pyré postupne vmiešame do marinády. Zeler potom zlejeme a spolu s čakankou a slaninou dáme na taniere. Pokvapkáme marinádou.