Jahodová torta
Cesto: 3 vajcia, balenie vanilkoveho cukru, 100 g praskoveho cukru, 120 g hladkej muky, 1 KL kypriaceho prasku do peciva, 40 g rozpusteneho masla
Jahodova napln: 200 g ocistenych a nadrobno nakrajanych jahod, 2 vykostkovane a olupane a nadrobno nakrajane broskyne, 2 PL citronovej stavy, 2 PL praskoveho cukru, 2 balenia tortove zele cire, trochu jahodovej marmelady
Tvarohova napln: balenie zelatiny v platkoch, 250 g nizkotucneho tvarohu na pecenie, 50 g praskoveho cukru, 2 balenia vanilkoveho cukru, 2 PL citronovej stavy, 500 ml smotany na slahanie
Ozdobenie: niekolko jahod, trochu svetlej a tmavej polevy
Korpus: Vajce, vanilkovy a praskovy cukor vyslahame na penu. Pridame muku zmiesanu s kypriacim praskom do peciva, maslo a vsetko na najnizsom stupni slahaca kratko zaslahame. Cesto vylejeme do tortovej formy vylozenej papierom na pecenie, uhladime a dame piect. Po upeceni nechame kratko vychladnut, nozom oddelime okraj formy a nechame vychladnut uplne. Stiahneme papier na pecenie, korpus pozdlzne prekrojime, spodny diel dame na podnos a opat upevnime okraj formy. Jahodova napln: Nakrajane ovocie, citronovu stavu, cukor a tortove zele zmiesame a nechame 20 minut luhovat. Pridame 250 ml vody a za staleho miesania privedieme k varu. Hned ako zacne napln zelirovat, cast pozorne rozotrieme na spodny diel korpusu az k stene formy. Po zatuhnuti natrieme na korpus zvysnu cast naplne. Prilozime druhy diel korpusu a stlacime. Dame na hodinu do chladnicky. Tvarohova napln: Zelatinu namocime podla navodu na balicku. Rucne vymiesame tvaroh, cukor, vanilkovy cukor a citronovu stavu. Zelatinu vyzmykame a pri miernej teplote ju nechame rozpustit. 3 PL tvarohovej naplne vmiesame do zelatiny a vsetko vmiesame spat do zvysneho tvarohu. Nakoniec do naplne zlahka vmiesame uslahanu slahacku. Korpus zlahka potrieme jahodovou marmeladou, potom natrieme tvarohovou naplnou a pozorne uhladime. Zdobenie torty: Vytvorime mysky: jahodu v dolnej casti zrezeme, z kazdej polevy odoberieme 2 KL a kazdu zvlast nechame rozpustit vo vodnom kupeli. Pomocou spajdle alebo sparadla naznacime ocka a nufacil. Najprv pouzijeme bielu a po zaschnuti tmavu polevu. Tortu nechame niekolko hodin v chladnicke.