Slovenská Zemiaková Polievka
4 veľké zemiaky 1 kyslú smotanu., 2 pl hladkej múky.., 1 pl práškového cukru., hrsť sušených lesných hríbov., 2 pl extra panenského olivového oleja., 2 - 3 bobkové listy., 2 - 3 strúčiky cesnaku., mleté čierne korenie., soľ., ocot.,
Zemiaky očistíme a nakrájame na malé kúsky. vložíme do hrnca s vodou, pridáme bobkový list, cukor, trochu čierneho korenia, hríby, ktoré sme predtým na hodinu namočili do vody, soľ a pretlačené strúčiky cesnaku. Všetko necháme zovrieť a varíme, aby zemiaky ostali polomäkké. Na olivovom oleji speníme múku a osmažíme asi 2 minúty. Necháme vychladnúť a primiešame smotanu. Celú zmes vlejeme k zemiakom dochutíme korením a soľou a povaríme ešte aspoň 5 minút. Do hotovej polievky vmiešame 2 až 3 lyžice octu podľa chuti.