Zaprávaná sliepka
1 sliepka, 250 ml smotany, 1 žĺtok, 150 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler), 1 cibuľa, 2 lyžice oleja, 30 g hladkej múky, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, muškátový oriešok, čierne korenie, soľ.
Sliepku vložíme do studenej osolenej vody. Pridáme očistenú nakrájanú koreňovú zeleninu, olúpanú cibuľu a čierne korenie. Uvaríme domäkka a rozporcujeme. Na oleji opražíme hladkú múku, zalejeme časťou vychladnutého precedeného vývaru a asi 20 minút povaríme.
Okoreníme mletým muškátovým orieškom, pridáme smotanu a rozšľahaný žĺtok. Nakoniec dochutíme zelenou petržlenovou vňaťou. Do pripravenej omáčky nastrúhame alebo nadrobno nasekáme uvarenú koreňovú zeleninu a vložíme porcie uvarenej sliepky.