Vínne klobásky
500 g bravcoveho masa, 500 g tucneho masa z bociku, 700 g zemli, 500 g prirodneho bieleho vina, 7 dl mlieka, 10 g mleteho cierneho korenia, 160 g soli, 4 g muskatoveho orecha, 4 g citronovej kory
Jemne maso zo stehna, pliacka a tucne z bocika starostlivo zbavime vsetkych prebytocnych blan a slaich. Maso zomelieme 2x na strojceku na maso. Tvrde zemle vlozime do vacsej nadoby uz namocene v mlieku a rozotrieme tak, aby sme necitili tvrdu korku. Pridame jemne mlete maso a dokladne premiesame, az sa vsetko poriadne spoji dokopy na ucelenu masu. Potom pridame sol, korenie, vino, opat vsetko poriadne premiesame. Potom primiesame tucne maso tak, aby bolo v zmesi v malych naznakov viditelne. Takto starostlivo spracovanu zmes plnime do vycistenych criev. Tie nasledne zvinieme do ulity s koncami zahnutymi dovnutra. Spevnime prepichnutou spajdlou. Tieto klobasky sa najcastejsie podavaju mierne obalovane v hladkej muke a upecene na rozpalenom tuku ci oleji z oboch stran docervena.